Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


23.tétel

2011.11.21

2329-06 betegmegfigyelés – monitorozás

23. tétel

Végstádiumban lévő daganatos beteg került felvételre az urológiai osztályra. Felvétele óta spontán vizelete nem volt. Hólyagja tapintható, érzékeny. Kezelő orvosa a beteg katéterezését írta elő. Végezzen a hólyagkatéterezéssel kapcsolatos megfigyelő tevékenységet.

Az alábbi szempontokra térjen ki:

-          a katéterezés általános szabályai

-          a katéterezés veszélyei

-          a szövődmények megelőzése

-          a beteg megfigyelése a beavatkozás közben

-          a katéteren ürülő vizelet megfigyelési feladatai

-          dokumentációs feladatok

A katéterezés:

A katéterezés folyamán csöves eszközt helyezünk valamely üreges szervbe, hogy annak tartalmát eltávolíthassuk. Hólyag tartalmát eltávolíthatjuk részben, vagy egészben.

A hólyag mesterséges kiürítése.

Az életkor előrehaladtával előfordulhat, hogy egyre több idős embernél kell katéterezést elvégezni, gyakran állandó katétert kell elhelyezni.

A katéterezést csak orvosi utasításra, terápiás, gyógyító céllal szabad alkalmazni. Diagnosztikai célból csak ritkán használható. Fertőzés, vagy húgycső sérülése miatt.

A terápiás beavatkozás: pl. prosztata megnagyobbodás, daganat, vizelet-visszatartási problémák esetén, műtétek utáni problémáknál.

A katétert különböző anyagból, és különböző méretben készülnek:

Ø  A merev katéter: fém, üveg, vagy műanyagból készült.

Ø  A hajlítható katéter: gumi vagy selyem.

Vastagság szerint számozottak. 1 katéter egység 1/3 mm. Pl. egy 12-es katéter 4 mm átmérőjű.

Ma már egyszer használatos katéterek vannak. A hólyagban lévő végén kis ballon van, és ezt kell folyadékkal feltölteni, ezáltal megakadályozza a kicsúszást. A felhelyezett katéter külső végén van egy kis átmérőjű cső, melybe bele kell önteni, vagy injekciós tűvel befecskendezni a folyadékot, és ez tölti ki a ballont a húgyhólyagban, ami megakadályozza a kicsúszást.

 

A katéterezés szabályai:

- csak sértetlen és ép katétert használjunk.

- a húgycsőnyílást ismételt lemosással kell megtisztítani, fentről lefelé. /letörlöm a területet és eldobom a törlőt, tiszta lappal újra letörlöm és eldobom a törlőt/

- a katétert is sikamlóssá kell tenni, az erre a célra szolgáló olajjal. ’’Steril sikamlósító olaj”

- a beavatkozást óvatosan végezzük, a húgycső sérülékenysége miatt.

- a húgycső záróizma automatikusan görcsbe rándulhat mikor a katétercső hozzáér, ezért bevezetéskor pár mp-t várni kell, mielőtt bevezetjük a csövet. Nem szabad erőltetni.

- csak akkor katéterezzünk, ha elkerülhetetlen.

 

Nők katéterezése:

-          jó megvilágítás kell

-          steril gumikesztyű,

-          2 db steril katéter, ha egyik méret nem megfelelő

-          Steril csipesz

-          Steril tálkában kálium-permanganát, vagy neomagnol oldat,

-          Steril kémcső

-          Vesetál, műanyag lepedő, vizelet-visszatartás esetén ágytál.

 

A beteg alá műanyag lepedőt teszünk a lábakat terpesztve felhúzzuk, és a szeméremrész elé vesetálat, vagy ágytálat teszünk. Kesztyűt húzunk.

Ma már katéterező szettek vannak, melyek tartalmazzák a steril kenőanyagot. Bal kéz mutató és hüvelykujjával feltárjuk a húgycsőt. Steril váltott gézzel, vagy vattával letöröljük a nagyajkak, kisajkak és húgycsőnyílás környékét. Kézzel, vagy csipesszel, a síkosított csövet megfogni és 3-4 cm-re behelyezni a csövet.

Baktérium tenyésztésre először kiengedjük a vizelet elejét, majd a kémcsőbe engedünk egy keveset, és a végén is az ágytálba engedjük a maradékot. /középsugarú vizelet/

Hólyag üresség esetén nem toljuk feljebb a csövet.

A lázlapon jelölni kell a katéterezést és a vizelet mennyiségét is és a rendellenességet is.

 

Férfiak katéterezése:

A húgycső lényegesen hosszabb többszörösen hajlított, ezért ezt a beavatkozást csak orvos végzi. Nehezítheti a prosztata megnagyobbodása. Tenyésztésre „középsugaras vizeletet” kell venni.

Előkészíteni:

-          1 pár steril gumikesztyű,

-          Több nagyságú steril puha katétert

-          Törlő, fertőtlenítő oldat,

-          Paraffinolaj

-          Csipesz, vesetál, kémcső, műanyag lepedő, üvegpohár, vagy vizeletedény.

 

Orvos és nővér együtt végzi. Kőmetsző helyzetben, vesetál, ágytál az altest alá. Orvos kesztyűt húz, és az ápoló steril olajat önt a katéterre. Orvos bal kézzel felhúzza a fitymát, ápolónő letörli a húgycsőnyílást fertőtlenítővel. Orvos a csipeszbe fogott katétert a húgycsőbe vezeti, lefutását úgy próbálja kiegyenesíteni, hogy a péniszt kb. 60 fokos szögben megemeli, az ápolónő a másik végét fogja a katéternek és megemeli, hogy a felvezetés könnyebb legyen, ne kelljen húzgálni a csövet. Középsugaras vizeletet vesznek.

 

Katéterezés veszélyei:

-          ha nem sterilen végezzük, megfertőzhetjük a beteget.

-          Ha nem steril a katéter

-          Nem fertőtlenítettük a katétert, vagy kézzel megérintettük, vagy a húgycső fala megsérült.

Hólyaggyulladás tünete pár órával a katéterezés után már jelentkezik. Hidegrázás, láz, bakteriális fertőzés jele, az alapbetegséget súlyosbíthatja, ha a hólyaggyulladás tovább terjed, lehet vesemedence gyulladás is. Fontos a katéterezésnél, az aszepszis betartása.

Szövődmény lehet:

-          nyálkahártya vérzés

-          húgycső átfúródhat.

-          katéterláz

 

A katéterezés kapcsán létrejövő fertőzések útja:
- a katéter az elülső húgycsőből visz magával kórokozókat,
- a katéter lumenén keresztül vándorolnak fel a kórokozók,
- az inficiált húgycsőnyílásból a katéter és a húgycső nyálkahártya között jutnak fel a fertőző organizmusok a húgycsőbe, prosztatába, húgyhólyagba,
- a periurethralis szövetek (felszín alatti capillárisok) közvetítésével a katéter közvetlen bacteriaemiát okozhat (katéterláz).


A katéterezés bakteriális következményei
- klinikailag tünetmentes bacteriuria vagy bacteriaemia, melyek önmagukban infekciót még nem jelentenek,
- bacteriaemia lázzal (katéterláz),
- urethritis, prostatitis, cystitis, pyelonephritis,
- szepszis.
A bakteriális szövődmények csökkentésének lehetőségei és szabályai
- Csak akkor katéterezzünk, ha az abszolút indokolt.
-  Katétert (állandó katétert) soha ne használjunk az ápolószemélyzet vagy az orvos kényelméből.
-  A katéterezést szigorúan aszeptikus feltételek mellett, kíméletesen kell végezni.
- Állandó katéternél steril zárt rendszerű drenázst és egyszer használatos szereléket kell alkalmazni. Ha a vizeletgyűjtő plasztikzsák alul leeresztőcsöves megoldású, azaz a rendszer szétszerelése nélkül is kiüríthető, úgy egy szereléket 1-3 napig is lehet használni. A rendszer szétszerelése csak a katéter eldugulása esetén, öblítés céljából megengedett. Ekkor steril fecskendő, öblítő folyadék alkalmazandó.
Leeresztő nyílással nem rendelkező gyűjtőzsák csak egyszeri használatra alkalmas.
Vizelettenyésztés céljából szétszerelés nélkül a katéter tölcséres részének dezinficiálás utáni átszúrásával kell vizeletmintát venni. (Némely katéter anyaga ezt nem teszi lehetővé, utószivárgás miatt).

- Folyamatosan kell gondoskodni megfelelő diuresisről. Megfelelő mérvű vizeletáramlás a katéterben gátolja a felszálló fertőzést.
- Folyamatosan kell biztosítani a katéter-szerelék gyűjtőzsák rendszerben a vizelet gravitációs áramlását. A gyűjtőzsák soha ne kerüljön a hólyag magasságába, vagy a fölé. A gyűjtőzsákban a bacteriumsűrűség nagyobb, s reflux esetén a visszaáramlás veszélyes. A gyűjtőzsák ne kerüljön padlóra.
- Katéter dugó használata ellenjavallt, a katétert csak szerelékcsere céljából szabad rövid időre leszorítani.
- Az állandó katéter cseréjének indikációi: vezetési zavar vagy szivárgás, sterilitási hiba a rendszer szét- vagy összeszerelésénél, a katéter eldugulása vagy kövesedése. Az állandó katéterek, anyaguktól függően általában 2-3 hétig benntarthatók, míg a szilikon katéterek 5-6 hétig is viselhetők. Urethritis esetén gyakoribb csere szükséges.
- Alapszabály, hogy a kórházi személyzet a vizeletelvezető-gyűjtő szerelék bármely részével való foglalkozáshoz gumikesztyűt használjon. A katétercsatlakozók fokozott védelmet igényelnek, azokat kézzel, vagy nem steril kesztyűvel érinteni, a szétcsúszott (lepedővel, ágyneművel érintkezésbe jutott) szereléket újra összekötni nem szabad.
-  Az állandó katéter végleges eltávolítása előtt vizelettenyésztést és antibiotikum érzékenységi vizsgálatot kell végezni.
- A katéteres beteg húgycsőnyílásának toalettjét megfelelő, erre a célra engedélyezett fertőtlenítőszerekkel javasolt végezni.
-  Az erőltetett katéterezés vagy katéter eltávolítás közben észlelt első, legkisebb akadály, vagy egyéb nehézség esetén - ha a beavatkozást nővér végzi - orvost, ha nem urológus végzi, urológus szakorvost kell hívni. Erőltetett katéterezés, illetve eltávolítás súlyos húgycsősérülést okozhat, melynek következménye vérzés, bacteriaemia, vagy fertőzés lehet.
-  Az osztály munkarendjében törekedni kell arra, hogy a katéterezések, katétercserék, katéter eltávolítások, vizeletmérések, kiöntések iránya az a szeptikus beteg felől haladjon a szeptikus beteg irányába.

A vizelet kóros mennyisége és minősége elváltozásai

Normális körülmények között a vizelet savanyú vegyhatású és ilyenkor sárga színű. Az alacsonyabb fajsúlyú hígabb vizelet színe világosabb, sokszor csaknem vízszerű.

Piros lehet a vizelet gyógyszerektől.

Téglavörös a vizelet a kicsapódó urátsóktól (ureturia).

A piros szín különböző árnyalatait mutatja a vérvizelés.

A vérzés oka lehet; gyulladás, daganat, kő) az urogenitalis apparatus bármely helyéről eredhet. A vérzés helyétől és erősségétől, valamint attól függ, hogy frissen, vagy régebben történt-e a vérzés, a vizelet színe lehet rózsaszínű, élénkpiros, barnás, ürülhetnek véralvadékok is.

Piros a vizelet haemoglubinaria esetén is. Ilyenkor a vizelet áttetsző lakkszerű. Okai mérgezések, incompatibilis transfusio szerepelnek.

Barna a vizelet Sulfonamidoktól, epefestéktől.

A vizelet zavarosságának az okai:

1. Só kicsapódás (sedimenturia).

2. Baktériumürítés (bacteruria). Baktériumok ürülése a vizeletben zavarossá teszi a vizeletet. Legtöbbször a coli, ritkábban a Koch- baktérium ürülése állapítható meg.

3. Gennyvizelés (pyuria). Gyulladásos folyamatok kapcsán a húgyivarrendszer bármely részéből ürülhet genny, amely zavarossá teszi a vizeletet.

 

Mennyiségi változások

1)      Polyuria. 2000ml.vizeletnél nagyobb mennyiség ürítése esetén polyuriáról (sok vizelés) beszélünk.

Sok vizelet ürítésével jár a diabetes mellitus és igen nagy mennyiségű vizeletet ürít a diabetes insipidusban szenvedő beteg.

2)      Oliguria (kevés vizelés). Így nevezzük a vizelet megkevesbedését, ha a napi mennyiség 500ml körül van. Létrejöhet élettani körülmények között is, ha valaki nagyon kevés folyadékot vesz magához, ha izzadással sok folyadékot veszít, és azt nem pótolja.

Nem vese eredetű az oliguria a következő kóros esetekben: magas láz kritikus leesése (erős izzadással jár). Hányás; hasmenés. Oedema képződés.

Ha ezekben az esetekben a vesék épek, úgy a kevés kiválasztott vizelet magas fajsúlyú lesz, vagyis a vizelet több oldott anyagot tartalmaz.

Vesebetegségek következtében kialakuló oliguria esetén a vizelet fajsúlya alacsony, mert kevés benne az oldott anyagcseretermék. Ezek ilyenkor a vérben visszamaradnak és uraemiához vezetnek.

3)      Anuria: ha a vesék nem választanak ki vizeletet, anuriáról beszélünk.

a.       A vesék hiánya (arenalis anuria) a vesék nélkül született csecsemő életképtelen.

b.      Vese eredetű (renalis) anuria. Mindkét vese működő állományát érő megbetegedés.

c.       Vese alatti (subrenalis anuria). Minden olyan kétoldali folyamat, amely akadályozza a vizelet lefolyását oka lehet az anuriának.

d.      Vese előtti ok (praerenalis anuria). Ide tartozik a veseerek thrombosisa, embóliája, vagy daganat által való összenyomatása.

e.       Reflexes anuria. Az egyik urétert heves görcsös fájdalmak mellett kő zárja el. A másik oldal vese erei és a vesemedence és uréter sima izmai ugyanekkor reflexhatás következtében görcsösen összehúzódhatnak.

f.       Vesén kívüli (extrarenalis) anuria: Shockos állapotban, nagy mennyiségű vér és folyadék elvesztése kapcsán megszűnik a glomerulus-filtratio. 

 

Dokumentációs feladatok:

-          a katéterezés dátuma

-          a katéter mérete

-          mennyi folyadékkal lett feltöltve a balon

-          mennyi vizelet ürült a katéteren keresztül

-          a beavatkozás során a beteg panaszai